Fantasiens protest - festivalutstilling under TIFF

I festivalutstillingen under TIFF "Fantasiens protest - Kunstskola i Kabelvåg 4ever" inviteres du til å feire skolens overlevelse, men også samholdet og solidariteten som har preget den intense prosessen med å sikre skolens videre drift.

271857374_318152056984803_5106287392676785755_n.jpg

Over mange år har Nordland kunst- og filmhøgskole hatt svært usikre framtidsutsikter. I det reviderte statsbudsjettet kom den gledelige nyheten om at seks millioner kroner er øremerket skolen i Kabelvåg, og at Fylkesrådet i Nordland arbeider tett sammen med Universitetet i Tromsø for å sikre en virksomhetsoverdragelse.

Prosessen med å sikre videre drift av skolen har vært preget av et overveldende engasjement og stor solidaritet blant nåværende og tidligere studenter, fagmiljø, lokalbefolkning- og politikere for å bevare utdanningen og institusjonen.

I utstillingen «Fantasiens protest – Kunstskola i Kabelvåg 4ever» på Tromsø Kunstforening feires dette samholdet og engasjementet, gjennom et unikt innblikk i skolens mangeårige levetid sett fra studentenes perspektiv og arbeider.

Kunstskola i Kabelvåg, som den fortsatt kalles på folkemunne, har eksistert i forskjellige former siden 1983, og svært mange praktiserende kunstnere og filmskapere i landet har startet sine kunstnerskap her. Skolen er i dag kjent for sin kritiske og samfunnsengasjerte tilnærming til kunst og billedproduksjon, og for sin klart formulerte lokale og regionale forankring.

Utstillingen ‘Fantasiens protest - Kunstskola i Kabelvåg 4ever’ er en feiring av dette samholdet - rundt kampen for fortsatt utdanning av kunstnere og filmskapere med perspektiver fra nord - for kritiske blikk som utfordrer og utvider våre samfunns forståelseshorisont og forestillingsevne.

I utstillingen kan man i tillegg til et omfattende studentfilmarkiv få et gjensyn med avgangsarbeidene til Sanjey Surehskumar, Detour Collective (Anna Näumann og Magnus Holmen) og Anette Gellein. Utstillingen åpner under Tromsø Internasjonale Filmfestival den 20.januar og står frem til 24.april.